dilluns, 2 de maig del 2016

EL NOMBRE PI

Daniel Tammet, un autista que recita 22.514 decimals de pi i parla onze idiomes

El matemàtic ha publicat diversos llibres, el darrer, "La poesía de los números", editat per Blackie Books

01.06.2015 | 11:00


El cas del matemàtic Daniel Tammet és el millor exemple que l'home encara sap poc del funcionament del seu propi cervell, ja que la increïble capacitat mental d'aquest britànic a qui es va diag-nosticar epilèpsia, sinestèsia, síndrome d'Asperger i síndrome del savi sobrepassen la comprensió de la ciència.


Tot i que Tammet va evidenciar aviat que era un nen "diferent", no va ser fins als 25 anys quan se li va diagnosticar síndrome d'Asperger, un trastorn de l'espectre autista que no comporta dificultats en el llenguatge, i menys en el seu cas, ja que també té la síndrome del savi, amb una increïble capacitat memorística que l'ha portat a poder recitar 22.514 decimals del nombre pi i a parlar 11 idiomes.

A diferència d'altres autistes que no poden expressar el que senten, Tammet ja ha escrit diversos llibres sobre la seva manera de veure el món, l'últim dels quals, La poesía de los números, publicat a l'estat per l'editorial Blackie Books.
Nascut a Londres en una extensa família -té 8 germans-, a Daniel Tammet li van diagnosticar en la infància epilèpsia i sinestèsia, una infreqüent capacitat per sentir colors, veure sons o tenir sensacions gustatives en tocar un objecte. Davant les seves altes capacitats mentals, en la seva joventut va ser examinat per científics del Centre d'Investigació del Cervell de Califòrnia, que, després de nombroses proves, li van atribuir la "síndrome de l'autisme savi", i fins i tot va protagonitzar un documental al Regne Unit titulat El noi del cervell increïble, emès el 2005 per Five Channel. El documental mostrava una trobada de Tammet amb el més famós dels autistes "savis", el nord-americà Kim Peek, que va inspirar el personatge de Raymond Babbitt en la pel·lícula Rain Man, protagonitzada per Dustin Hoffman.
El 2006, Tammet va publicar la seva història en el llibre Nacido en un día azul, en el qual no amagava les rutines a què el sotmet la seva ment: ha de prendre el te cada dia a una hora exacta, esquitxar-se la cara amb aigua cinc vegades quan es desperta i comptar tots els botons de la roba que porta abans de sortir de casa. A La poesía de los números, Tammet intenta transmetre al lector com ell pot trobar la mateixa bellesa o emoció en un nombre primer que una persona normal en un poema. Per a Tammet, el món necessita artistes. Com els matemàtics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada